Terug naar overzicht

Even voorstellen: Tobias Strating, Aanjager Bouw

Onlangs is het team van Circulair Friesland uitgebreid met een aantal nieuwe aanjagers. In deze serie stellen onze nieuwe collega’s zich graag aan je voor.

Deze keer: Tobias Strating, aanjager Bouw

Geboren Zeeuw

“Als geboren Zeeuw (Middelburg, 1985) ben ik 10 jaar geleden in het noorden terechtgekomen om Milieukunde te studeren. Mijn opvoeding, maar ook de Tegenlicht-uitzending over Cradle to Cradle (2006) hebben ervoor gezorgd dat ik me inzet voor een beter en schoner economisch, sociaal en milieukundig systeem.”

Innovatie en samenwerking

“Tijdens mijn studie ben ik met 3D-printen in aanraking gekomen en ben ik hier een bedrijf in gestart. Het was mij te doen om het verduurzamen van de materialen – plastic – met deze innovatieve techniek. Samenwerken en innoveren zijn heel belangrijk voor mij. Niet voor niets heb ik mijn bedrijfje Symbioshape gedoopt; een samenvoeging van ‘symbiose’ (een interactie tussen twee levensvormen waarbij beide voordeel hebben van die interactie) en ‘shape’ (dingen maken/vormgeven). Deze visie hanteer ik in al mijn werkzaamheden en dat geldt al helemaal voor mijn werk als aanjager Bouw bij Circulair Friesland.

Verduurzamen en circulair maken

“Naast mijn rol als aanjager Bouw bij Circulair Friesland, ben ik projectleider circulaire economie bij Roelofs. Daar houd ik me bezig met het verduurzamen en circulair maken van de openbare ruimte in de infra/GWW-sector. In mijn werk ben ik onder andere actief op materiaalniveau door het maken van  levenscyclusanalyses (LCA) van bijvoorbeeld beton, asfalt of rioleringsbuizen. Op deze wijze kunnen we milieu-impact meetbaar maken en bij  projecten hierop te sturen. Mijn werkzaamheden verricht  ik vanuit twee perspectieven: als adviseur van een opdrachtgever en als aannemer/opdrachtnemer, waardoor ik bekend ben met de belangen van beide zijden. Dit geldt zowel voor kleine projecten als voor zeer grote en complexe projecten zoals de aanpak Ring Zuid Groningen.”

Sector volop circulaire kansen

“De bouw is een interessante sector waar veel circulaire kansen liggen, in Friesland maar ook in heel Noord-Nederland. Grondstoffen, sloop & bouw en circulaire gebiedsontwikkeling zijn zomaar wat voorbeelden waar ik me graag voor inzet. Samen een (bouw)vraagstuk aanpakken waarbij meerderen voordelen hebben van deze interactie? Ik ga graag met je in gesprek!”

Terug naar overzicht