Friese Voedselbeging: voor een duurzaam, gezond en houdbaar voedselsysteem

Veel van het voedsel dat op ons bord belandt, heeft daarvoor eerst de halve wereld rondgereisd. Dat is niet duurzaam, maar ook helemaal niet nodig. In Fryslân zelf worden namelijk de mooiste producten verbouwd en geproduceerd. Dat is voedsel dat niet of nauwelijks hoeft te reizen, lekker én voedzaam is. Als het aan de Friese Voedselbeweging ligt, scheppen we daar steeds vaker ons bord mee vol.

Problemen als klimaatverandering, een afname van biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid, voedselverspilling, leegloop van het platteland en chronische gezondheidsproblemen maken van de voedseltransitie een maatschappelijke noodzaak. Met andere woorden: ons voedselsysteem móet anders. 

Start Friese Voedselbeweging
Start Friese Voedselbeweging in oktober 2019

Voedselvisie voor Fryslân

De vraag is natuurlijk: hoe moet het dan wel? De initiatiefnemers van de Friese Voedselbeweging hebben onderzocht hoe duurzame productie en consumptie van lokaal voedsel bevorderd kan worden. Dit gezamenlijke streven is omschreven in de Voedselvisie voor Fryslân:

  • Een 100% vitaal en circulair, eerlijk en transparant klimaatneutraal voedselsysteem in 2025.
  • Friezen eten in 2030 voor 80% van eigen bodem.

 ,,Het is de bedoeling dat eten niet de hele wereld over gaat voordat het in onze pan ligt,” zegt Bregje Hamelynck, een van de initatiefnemers . ,,Door lokaal te eten, kunnen we de lokale markt steunen.” 

Voedselvisie van de Friese Voedselbeweging
Voedselvisie van de Friese Voedselbeweging
Voedselvisie van de Friese Voedselbeweging

De Friese Voedselbeweging zorgt voor meer verbinding tussen agrariërs en burgers.

Marlise Vroom, aanjager Voeding bij Circulair Friesland

Friese Voedselbeweging is voor iedereen

Circulair Friesland is mede-initiatiefnemer. Marlise Vroom, aanjager Voeding: ,,De Friese Voedselbeweging werkt aan het vergroten van de vraag naar duurzaam lokaal geproduceerde producten, het vergroten van het aanbod ervan en het opzetten van korte ketens. Dit doen we zowel fysiek als digitaal. Deze beweging levert duurzame agrariërs en tuinen betere inkomsten en toekomstperspectief op. En het zorgt voor meer verbinding tussen agrariërs en burgers.”

Boeren, consumenten, overheden, bedrijven, instellingen: de partijen die deel uitmaken van het voedselsysteem hebben elkaar nodig om een verandering op gang te brengen. Iedereen kan dan ook meedoen met de Friese Voedselbeweging. En iedereen kan op zijn of haar een bijdrage leveren. 

Als je granen, groenten of fruit verbouwt kun je bijvoorbeeld informeren naar de mogelijkheden om biologisch te gaan boeren of leren over permacultuur. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen het aanbod in hun kantine en de catering tijdens partijen zo lokaal mogelijk maken. En als consument kun je kiezen voor meer lokale, duurzaam geteelde groenten van het seizoen en minder vlees en zuivel. Maar er is nog veel meer: ontdek hier wat jij kunt doen om bij te dragen aan de voedseltransitie. 

Effectiever werken aan de voedseltransitie

Er is nog een hoop te doen, maar gezamenlijk kan er effectiever gewerkt worden aan de voedseltransitie. De Friese Voedselbeweging verbindt daarom organisaties (van o.a. boeren, producenten, burgers, dorpen, horeca en overheden) en stemt onderlinge activiteiten op elkaar af.

Sustainable Development Goals

Meer weten? 

Kijk op de website van de Friese Voedselbeweging voor meer informatie of neem contact op met Marlise Vroom (aanjager Voeding bij Circulair Friesland) via marlise.vroom@xs4all.nl of 06-53786826.

.

Wie doen er mee?

De Friese Voedselbeweging is een open netwerk van partijen die zich sterk willen maken voor een duurzaam, gezond en houdbaar voedselsysteem voor Friesland. Bij het almaar groeiende netwerk zijn o.a. de volgende organisaties betrokken: