Terug naar overzicht

Circulaire glazen; ontstaan op een bierviltje

Circulaire glazen; ontstaan op een bierviltje

Er gebeurt van alles op het gebied van circulariteit in de regio. Afgelopen week waren Marije de Boer en Nienke Turkstra op bezoek bij Pottle. Pottle is een innovatieve start-up uit Friesland met een bekende missie: de wereld verbeteren. Hoe? Door waarde te creëren uit afval. Pottle richt zich namelijk op het produceren van nieuwe producten zoals vazen, glazen en potten van oude glazen flessen. 

Onze nieuwe projectmedewerker, Marije de Boer, is afgelopen juni afgestudeerd aan de RUG Campus Fryslân aan de opleiding Sustainable Entrepreneurship. Gedurende haar opleiding is Marije een aantal keer in aanraking gekomen met Jeroen Dijkstra, mede-eigenaar van Pottle en Sustainable Entrepreneurship alumni. Nu die kennismaking alweer een aantal maanden geleden plaatsvond, is het de hoogste tijd om elkaar weer te ontmoeten. 

Het ontstaan van Pottle

‘’Het idee ontstond tijdens mijn studie, Sustainable Entrepreneurship. Hoe ik dat heb uitgewerkt? Op een bierviltje. Ik heb dit aan Remco Krol, mede-eigenaar van Pottle, gepitched. Hij was enthousiast, is ontzettend creatief en is hiermee aan de slag gegaan. Nadat het project een tijdje had stilgelegen, belde ik Remco op: ‘We moeten daar toch wat mee gaan doen, daar zit wat!’.’’ Toen is de derde mede-eigenaar Robin Alkema erbij gekomen en zijn ze met zijn drieën naar de Kamer van Koophandel gestapt. 

De afgelopen twee jaar zijn de heren druk bezig geweest met het opstarten van het bedrijf. Sinds halverwege 2021 worden ze hierbij ondersteund door BeStart. BeStart helpt duurzame, innovatieve startups hun bedrijf op te bouwen en/of uit te breiden door middel van een groot netwerk, toegang tot testfaciliteiten en ervaren coaches. 

Klik hier voor meer informatie over BeStart.

Een circulaire werkplaats

De oude glazen flessen verzamelt Pottle in haar magazijn aan de Uiterdijksterweg in Leeuwarden. De eerste stap is om de glazen te reinigen om de drank er uit te spoelen voordat ze door de machines gaan. De etiketten worden eraf gehaald en vervolgens worden de glazen gereinigd met gedemineraliseerd water. Dan wordt de glazen fles in tweeën gesneden en geschuurd zodat de scherpe randjes verdwijnen. 

De Schillenboer

Voor het verzamelen van oude, glazen flessen heeft Pottle een creatieve oplossing bedacht, namelijk de Schillenboer. Een schillenboer is van oudsher een vuilnisophaler, welke langs de deuren ging om groenafval en oud brood op te halen. Deze konden vervolgens als veevoer gebruikt worden. Door middel van een samenwerking met lokale horeca ondernemers in het centrum van Leeuwarden wil Pottle als ‘Schillenboer’ haar grondstoffen gaan verzamelen. Via dit concept wordt straks niet alleen glas verzameld, maar ook koffiedik, sinaasappelschillen en GFT-afval. Deze reststromen kunnen goed gebruikt worden als grondstof voor andere projecten, zoals bijvoorbeeld voor het kweken van oesterzwammen met de jongens van Fryslan Fungies.

De toekomst

Pottle is haar sociale werkplaats aan het opzetten, om daarmee iedereen een kans te bieden om met circulariteit aan de slag te gaan. Verder biedt de opening van de horeca mogelijkheden voor Pottle, om meer oude glazen te verzamelen en hen Pottle glazen aan te bieden  Door een sociale, circulaire werkplaats in te richten geeft Pottle oude flessen én mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans, wat het verhaal achter hun producten nóg mooier maakt!


Terug naar overzicht