Terug naar overzicht

Hanneke Schmeink neemt voor nu afscheid van Circulair Friesland: het is een komma, geen punt

Hanneke Schmeink zette zich de afgelopen jaren met ontzettend veel motivatie, enthousiasme en kennis in voor de circulaire gastvrijheidssector in Fryslân. Als ‘Circulaire Loods’ slaagde Hanneke erin om in een vrolijke slagvaardige samenwerking met de Toerisme Alliantie Friesland, provincie Fryslân en Merk Fryslân de circulaire knop samen met ondernemers om te zetten. Hanneke neemt voor nu afscheid van Circulair Friesland, waarbij ze de nadruk legt dat het geen definitief afscheid is; het een komma is, en zeker geen punt

‘’Nadat ik aanjager duurzaamheid bij het Friese Meren Project ben geweest, keek ik voor het eerst naar duurzaamheid binnen de voor mij zo vertrouwde gastvrijheidssector. Ik wilde hierna een concrete vertaalslag maken naar hoe we duurzaamheid kunnen inbedden in de gastvrijheidssector. De volgende stap? Aankloppen bij Circulair Friesland. Er liepen daar namelijk veel aanjagers rond, maar niet in de gastvrijheidssector. In de transitie naar een circulaire economie zijn alle opgaves nodig. Deze mening deelde VCF en de provincie Fryslân met mij; ik werd aanjager Recreatie & Toerisme.

Om circulariteit en de gastvrijheidssector te verbinden, is het Actieplan Gastvrijheidssector ontwikkeld. Hiermee wilde ik mezelf misbaar maken. Ik geloof namelijk niet dat je eindeloos moet blijven aanjagen; ik wil aan boord stappen, meehelpen de koers te bepalen, aanwijzingen geven en vervolgens moet het schip zelf gaan varen.’’

Steentjes in de vijver gooien

‘’Eén van de leukste dingen vond ik de CIRCO Track, die uiteindelijk toch van de grond kwam. Dit was echt wel een team effort, waar Marjan Soepboer van Toerisme Alliantie Friesland en ik veel moeite in hebben gestopt. 21 ondernemers en ketenpartners kwamen samen om hun bedrijf in de gastvrijheidssector onder te dompelen in de circulaire wereld.

Het zijn dan toch ook de momenten met de ondernemers, die eigenlijk niet zoveel met duurzaamheid en circulariteit bezig waren, die me het meeste zijn bijgebleven. Zij gingen na diverse verschillende projecten echt aan staan. Waar ik eerst een soort vertegenwoordiger was, veranderde mijn positie naar vraagbaak.

Daarnaast kijk ik ook vol trots terug op het Congrestival in het voorjaar van 2023, waar meer dan 100 mensen samenkwamen. Daar hebben we echt samen met alle partners van het Actieplan ieder vanuit eigen rol en expertise een stevig event neergezet. Het mooie hieraan was dat er niet alleen koplopers aanwezig waren, maar ook ondernemers die nog aan het begin stonden van hun circulaire reis. Het zijn dus echt de steentjes die in het water zijn gegooid. Hierdoor is echt een beweging op gang gekomen.’’

De onderstroom

‘’We hebben met het Actieplan niet vaak met grote artikelen in de krant gestaan. Wel hebben we een onderstroom op gang gebracht. Door verbinding te leggen en mensen te prikkelen. Er is een vonk aangegaan. En dat is niet bij één vonkje gebleven. Maar heel veel vonkjes die samen veel teweeg brengen. Door het Green Key traject zocht een ondernemer bijvoorbeeld andere duurzame schoonmaakmiddelen. Die had zijn leverancier niet, maar door deze aanvraag is het duurzame schoonmaakmiddel wel in het assortiment van de leverancier gekomen.’’

De groene gekkie zone

‘’De duurzame en circulaire kant van de gastvrijheidssector is onder de aandacht gebracht in Fryslân en binnen VCF. We willen de transitie naar een circulaire economie doormaken. Dan moeten we buiten onze ‘groene gekkie zones’ treden. Deze zone kun je via de gastvrijheidssector naar een breder publiek brengen; verwerk groene boodschappen in leuke ervaringen in de gastvrijheidssector.’’

Accu goed opladen

‘’Ik ga eerst even in de pauze stand. Ook om heel veel dingen te doen waar ik normaal niet aan toe kom. Een stukje herbronnen. Ik moet het namelijk hebben van m’n enthousiasme. En ik ben nog steeds heel enthousiast! Maar de accu is een beetje leeg en ik wil de accu goed opladen om weer met vol enthousiasme er tegen aan te gaan.

Daarom ga ik een halfjaar lezen, zeilen, leuke dingen doen, inspiratie opdoen en tien weken in Nieuw-Zeeland reizen. Toch heb ik wel moeite om in het vliegtuig te stappen. Ik probeer zo veel mogelijk bewuste duurzame keuzes te maken, maar dat lukt helaas niet altijd. En soms maak je niet een duurzame keuze voor het milieu, maar wel sociaal duurzaam. Ik kijk er erg naar uit mijn vriendin die ik 30 jaar geleden heb ontmoet en mijn dochter weer te zien’’

Charmant drammen

‘’Een enorme bak kennis, ervaring en nieuwe ontmoetingen is wat ik meeneem naar de toekomst. Het  is echt een komma, geen punt. Ik wil graag dingen met een kop en een staart doen. Ik neem even afstand ook om te voorkomen dat ik irritant ga drammen in plaats van positief benaderen en daarbij soms wel wat charmant te drammen.

Hanneke blijft bereikbaar in het Kenniskwartier

‘’Ik blijf daarnaast bereikbaar door het ‘kenniskwartier’. Want helemaal stoppen, dat gaat niet. Ik vind het zonde. Ik kan niet alles opschrijven wat ik afgelopen jaren heb gedaan en wat in m’n hoofd zit. Als je een vraag hebt, die ik in een kwartier kan beantwoorden; stel de vraag! Mail naar info@hannekeschmeink.nl of app naar 06 27 27 07 69.’’

Terug naar overzicht