Terug naar overzicht

Restaurant Wannee kookt met eetbare plantenmix van Snoek Puur Groen en Lageschaar Vaste Planten

Snoek Puur Groen en Lageschaar Vaste Planten hebben samen een eetbare plantenmix ontwikkeld. Het concept is afgelopen mei toegepast bij Restaurant Wannee in Leeuwarden. Met succes! Inheemse planten en kruiden uit de tuin worden door het keukenteam van Wannee gebruikt als smaakmakers en garnering in de gerechten.

De mix bestaat uit 48 soorten planten en kruiden, met onder andere duizendblad, hondsdraf, veldsalie en koekoeksbloem.

Wannee: Dutch Cuisine

Restaurant Wannee is een opleidingsrestaurant en onderdeel van NHL Stenden Hogeschool. De keuken wordt grotendeels bemand door studenten. Zij koken volgens de principes van Dutch Cuisine, die zijn ontwikkeld door Meesterkok Albert Kooy. De menukaart van Wannee is samengesteld op basis van de 80-20 regel. Dit betekent dat er voor 80% groenten en 20% vlees (of vis) wordt geserveerd.

De planten en kruiden waar de koks van Wannee mee koken, komen voor een groot deel uit de eetbare plantenmix in tuin van het restaurant. Op deze manier leren studenten te werken met seizoensgebonden en verse producten.

Restaurant Wannee kookt met eetbare plantenmix van Snoek Puur Groen en Lageschaar Vaste Planten

Natuur, bewustwording en smaak

Lennart Woelinga, tuin- en landschapsontwerper bij Snoek Puur Groen: ,,We willen het contact met de natuur, en met natuurlijke en verse producten, stimuleren en bewustwording creëren. Het doel is om studenten en de gasten van het restaurant kennis te laten maken met eetbare planten en de natuur. Gasten zitten letterlijk tussen de kruiden. Ze zien en ruiken deze kruiden wanneer ze vertoeven op het terras en af en toe zien ze de chefkok verse kruiden uit de tuin pakken om te gebruiken in de keuken die ze vervolgens proeven in de gerechten, een echte beleving waarbij zintuigen optimaal gestimuleerd worden.” 

Laurens van Lageschaar Vaste Planten vult aan: ,,Vaste planten zorgen voor verrassende smaaksensaties. Door echt contact met de natuur, stimuleren we dat vaste planten ook op andere manieren toegepast kunnen worden. Door te ervaren wat elk seizoen te bieden heeft, ontstaan er nieuwe en smaak- en geurcreaties van eigen bodem.”

Klaar voor gebruik

De studenten zijn enthousiast over de tuin en de verse kruiden en planten die er in te vinden zijn. De planten hebben de afgelopen periode goed kunnen groeien en zijn nu klaar voor gebruik. De eetbare planten zijn dus vanaf nu terug te vinden zijn in de gerechten die Wannee serveert.

Meer informatie? Klik hier.

Terug naar overzicht