Terug naar overzicht

BLOG: De wind in de zeilen voor korte ketens

Wat kunnen we leren van het coronavirus? Hoe bieden we deze crisis het hoofd? Wat is de invloed ervan op de transitie naar een circulaire economie? De teamleden van Circulair Friesland delen inzichten vanaf hun thuiswerkplek. Marlise Vroom, aanjager Voeding, schrijft over hoe corona mogelijk zorgt voor een versnelling van de transitie van ons voedselsysteem.

Corona zet het leven in de hele wereld in slechts een paar weken tijd compleet op de kop.  De komende maanden zijn we aan huis gekluisterd. Alles wat zeker leek, is dat niet meer. En dat door een minuscuul virus. Ontstaan in China, op een markt met een handel in exotische dieren. Het doet denken aan de toren van Babel en de strijd van David tegen Goliath. Een duidelijk teken dat het menens is met het klimaat, onze aarde, de biodiversiteit. En dat we het anders moeten doen. Ook met ons voedselsysteem.

Alles moet anders. Ook ons voedselsysteem.

Meer dan de aarde aankan

Over ons voedselsysteem was al veel te doen. Het is een voedselsysteem dat primair draait om economie, om zoveel mogelijk produceren en geld verdienen en met supermarkten die elkaar beconcurreren op prijs met alle gevolgen van dien voor boeren en fabrikanten. Een systeem dat er mede toe leidt dat ons landschap eentoniger is geworden, de biodiversiteit schrikbarend is afgenomen, onze bodems uitgeput raken en we steeds vroeger chronisch ziek zijn. De productie ‘kost’ jaarlijks meer dan de aarde aankan. 

Friese Voedselbeweging

Circulair Friesland zet zich in voor de omslag naar een circulaire economie in Fryslân. Tijdens de World Food Week in oktober 2019 werd de Friese Voedselbeweging gelanceerd. Dit is een beweging die burgers, maatschappelijke organisaties, beleidsmakers, ondernemers, boeren en producenten verenigt en streeft naar een vitaal, circulair, transparant, eerlijk en klimaatneutraal voedselsysteem. Een beweging die hiermee ook bijdraagt aan herstel van de biodiversiteit, gezonde inkomsten voor agrariërs en leefbaarheid en sociale cohesie in dorpen.

De beweging werkt met tafels: een tafel om de vraag naar duurzaam voedsel te bevorderen, een tafel met producenten die bezig is met het aanbod en een markttafel voor het afstemmen van vraag en aanbod en het zorgen voor een goede logistiek. En daarnaast wordt vanuit de beweging gewerkt aan een online bestelplatform voor de korte keten en aan de nieuwe ontwikkelingen die nodig zijn in het onderwijs. 

Nieuwe interesse voor lokaal

Door het coronavirus krijgt de beweging de wind in de zeilen. Lokaal eten wordt herontdekt. De Streekboer, Bioweb, Hofweb en Us Iten maken overuren. Streekboeren & Co, met een eigen snijderij, is van start gegaan en gaat een mooie toekomst tegemoet als straks de restaurants, kantines en cateraars hun deuren weer openen. En wat te denken van Barbara Baarsma (Rabobank), die tijdens Jinek vorige week een vurig pleidooi hield voor korte ketens?

Aanbod en vraag Noord-Nederland

Er speelt meer. Alle lokale initiatieven van Noord-Nederland worden nu in kaart gebracht. Binnenkort komt Local Food Works online, een Belgisch/Nederlands ICT-platform dat bestellen bij lokale boeren makkelijk maakt. Ook wordt er keihard gewerkt aan inzicht in wat we nu voor aanbod hebben in het noorden en hoe we dat goed kunnen matchen. Een initiatief dat ervoor wil zorgen dat er hier voldoende voedsel beschikbaar blijft. 

Met landen die hun grenzen gaan sluiten en een groeiende vraag naar voedsel vanuit de wereldhandel, is dat geen overbodige luxe.* 

– Marlise Vroom, aanjager Voeding

* Voor financiering van het platform en ook voor de uitbreiding van Streekboer & Co gaan op korte termijn crowdfundingsacties van start. Zodra dat zo ver is, zullen we dit delen via onze kanalen. 

Terug naar overzicht