Terug naar overzicht

BLOG: Voeding als medicijn

We zijn inmiddels in de volgende fase van de coronacrisis aanbeland en mogen onze vleugels weer een klein beetje uitslaan. Intussen blijft het voor een groot aantal bedrijven, waaronder in de horeca en evenementenbranche, enorm spannend of ze het allemaal vol kunnen houden. Reikhalzend wordt uitgekeken naar het moment dat er een goed vaccin beschikbaar is. Helaas gaat het nog wel een tijd duren voordat dat er is. Het vaccin als heilige graal: zijn er niet meer wegen naar Rome?

Corona is een gezondheidscrisis

Ja, die wegen zijn er. Veel van de coronapatiënten hebben diabetes en te veel buikvet. Dit heeft alles te maken met onze eet- en drinkgewoonten. Die kunnen veel, veel beter. We koersen nu richting 50% diabetici en dat we met z’n allen steeds dikker worden zie je ook als je om je heen kijkt. 

Wat krijgen coronapatiënten te eten in het ziekenhuis? Wat zit er in hun infusen? Zijn er tekorten aan bijvoorbeeld vitamine D, E, B, zink, magnesium of selenium die aanvulling behoeven? Lukt het zo om ziekenhuisopnamen te verkorten? Een aantal artsen is actief bezig met voeding als medicijn en als oplossing voor corona. Dat zorgt ook meteen voor een beter verdienmodel voor de boer en een stimulans voor duurzamer boeren en meer bodemvitaliteit. Of, met de woorden van Herman Wijffels: ,, Corona is een gezondheidscrisis. In de landbouw van de toekomst zal niet productie, maar gezondheid centraal komen te staan: de gezondheid van burgers, boeren en het ecosysteem waarin we opereren.” (bron: Foodlog)

Stappen naar een duurzaam en gezond voedselsysteem

Vorig najaar is de Friese Voedselbeweging gelanceerd. Een initiatief van onderop, waar ook Circulair Friesland nauw bij betrokken is. Het is een open netwerk van partijen die de krachten willen bundelen om tot een duurzaam, gezond en houdbaar voedselsysteem te komen in Friesland. De beweging inspireert, motiveert en laat zien dat het anders moet en dat het anders kán. Met een Friese Voedselvisie en een vraag-, aanbod-, markt- en onderwijs/onderzoektafel. 

Afgelopen najaar kwam de Friese Burgertop met het ‘Sûn iten fan sûne grûn’-manifest, dat hier naadloos bij aansluit, net als het Friese Blue Zone initiatief en het Friese SDG Netwurk. Onder de vlag van Symphony of Soils vond in 2018 en 2019 in De Lawei in Drachten Festival B plaats, over bodem, voeding, en gezondheid. Met lezingen, een markt en meer dan 5000 bezoekers. Komend najaar staat de Streekweek op het programma en een online variant van de Soil Food Week, waarin bodem, voeding en gezondheid centraal staan. En er zijn prachtige voorbeelden van CSA’s, voedsel- en gebiedscoöperaties, korte ketens als de Streekboer, Bioweb, Hofweb, Wâldfarming en Bionoord. 

Verandering is al ingezet

,,De verandering is al van onderop begonnen. De overheid staat er tot nu toe met de rug naartoe, maar het wordt tijd dat de overheid zich omdraait,” aldus Wijffels. Ook vanuit Circulair Friesland zetten we ons hier volop voor in.

– Marlise Vroom, aanjager Voeding

Terug naar overzicht