Terug naar overzicht

Brood van eigen grond

Bidfood (horeca) en de Streekboer (consumenten) gaan biologisch Fries Tarwebrood verdelen in de provincie Friesland. De baktarwe voor het brood is verbouwd in Friesland.

Biologisch akkerbouwer Pyt Sipma uit Engwierum heeft het tarwezaad gezaaid en geoogst, de grondstof voor authentiek, biologisch Fries brood. Sipma behoort voor dit project tot een keten waar ook molenaar Cees Notenboom van Molen ‘t Lam uit Woudsend en Biobakker Van Esch uit Tolbert deel van uitmaken. Herman van Vliet, initiatiefnemer van de keten, zorgt voor de afzet.

Ondrnemer Van Vliet houdt zich andere zich bezig met het verkorten van voedselketen, bijvoorbeeld met zijn Lekkere Trek-foodtruck met Fries eten. Volgens Van Vliet is de schaalvergroting en de specialisatie doorgeslagen, met alle gevolgen van dien voor klimaat, landschap en smaak.

Foto, v.l.n.r.: Proosten met een biologische borrel op de opkomst van de eerste tarwe. V.l.n.r.: Bakker Cor van bakkerij Van Esch, boer Pyt Sipma, molenaar Cees Noteboom en Herman van Vliet (LekkereTrek).

Terug naar overzicht