Terug naar overzicht

Eerste Friese Streekweek, pop-up Streekwinkel en Streektas

De eerste Friese Streekweek van Eetbaar Fryslân is op donderdag 7 juni om 13.30 uur feestelijk van start gegaan in Winkelcentrum Zaailand te Leeuwarden. Op dat tijdstip is ook de pop-up Streekwinkel vol Friese producten van Monique en Ronny Uithof uit St Annaparochie geopend. Tevens zijn door Monique, Ronny, FMF-directeur Hans van der Werf en programmaleider Simon Bijlsma van Eetbaar Fryslân de eerste Friese Streektassen met een keur aan lokale producten gepresenteerd en uitgereikt aan het winkelend publiek. Vier innovatieve voedselondernemers presenteerden hun plannen.

De Streekweek van Eetbaar Fryslân is een week vol met échte Friese producten! Ga van donderdag 7 juni tot en met woensdag 13 juni op excursie, proef de smaak van Fryslân! Verzamel zelf zeewier en kook er iets lekkers mee, maak zelf Fryske kaas, kijk achter de schermen op een biologische boerderij of doe mee aan één van de meer dan 100 andere activiteiten in de hele provincie.

Kijk op www.eetbaarfryslan.frl voor de activiteiten bij jou in de buurt.

Met de opening van de pop-up Streekwinkel in Winkelcentrum Zaailand is de droom van Monique en Ronny Uithof in vervulling gegaan: “Wij dromen van een winkel bij jou in de buurt met producten uit je eigen regio. Dit is een driedaags voorproefje. In het najaar starten we met crowdfunding voor een definitieve Streekwinkel in Leeuwarden.” In samenwerking met De Streekboer, Bioweb en Eetbaar Fryslân zijn Monique en Ronny er in geslaagd om de winkel vol Friese producten te krijgen. Samen met Djurre Veensma van de Friese Streekbox is de Friese Streektas met een keur aan Friese producten samengesteld. Studenten van de opleiding Fastservice en catering van het Friesland College werken mee aan de hapjes met lokale producten die bezoekers van Winkelcentrum Zaailand kunnen proeven.

Vier innovatieve ondernemers presenteerden hun plannen. Naast Monique en Ronny hield Herman van Vliet van foodtruck Lekkere Trek een pitch. Herman is de bedenker van het Pompeblêdbrood en brengt het op de markt. Het broodje wordt nu gemaakt van Groninger tarwe en Groninger rogge en boekweit. Deze oergranen worden gemalen door Cees Notenboom van Molen ’t Lam in Woudsend. Bakker Cor van Bakkerij Van Esch in Zevenhuizen vormt de broodjes met de hand in de vorm van de Pompeblêden en bakt ze op authentieke wijze op een stenen vloer in de oven. Herman van Vliet heeft biologisch boer Piet Sipma uit Engwierum, molenaar Cees en bakker Van Esch bij elkaar gebracht om Friese biologisch baktarwe te verbouwen. Van deze biologische baktarwe zal vervolgens ook een Pompeblêdbroodje op de markt worden gebracht. Catharinus Wierda van De Frysker kaas pitchte zijn succesvolle initiatief en meldde dat hij donderdagmorgen een contract getekend had met  Zijerveld, de grootste kaashandelaar van Nederland.

Eetbaar Fryslân is een initiatief van Landschapsbeheer Friesland, Nordwin College, Netwerk Duurzame Dorpen en Friese Milieu Federatie. Eetbaar Fryslân zorgt ervoor dat er meer Friese producten beschikbaar komen en dat het gemakkelijk en betaalbaar is om producten uit Friesland te kopen. Dit moet niet een luxe zijn, maar de eerste keuze voor alle Friezen.

Bron: Friese Milieu Federatie

Terug naar overzicht