Terug naar overzicht

Soil Food Week met Nobelprijswinnaar Rattan Lal en Voedselactiviste Vandana Shiva op 12/10 en op 13/10

Van 10 tot en met 13 oktober a.s. vindt de eerste Soil Food Week plaats.

12 oktober:  International Conference Organic Food and Our Future Food System.
Hier presenteren internationaal befaamde spekers waaronder Nobelprijswinnaar voor de vrede Rattan Lal, alternatieve Nobelprijswinnaar Vandana Shiva, de Amerikaanse ecoloog John Liu, Volkert Engelsman nr. 1 Duurzame Top 100 Trouw, Nic Lampkin, Peggy Miars, Frank Eyhorn en Jan Willem Erisman van het Louis Bolk Instituut, de state-of-the-art van de biologische landbouw en tonen zij hoe een duurzaam voedselsysteem er in de toekomst uit kan zien. De conferentie vindt plaats in het Ecomunity Park/Ecostyle Oosterwolde. Wat er op 12 oktober plaatsvindt in Oosterwolde is uniek. Organisator Martien Lankester: ‘Zelden zijn er zoveel prominenten op dit gebied bij elkaar. Het congres is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt of geïnteresseerd is in biologische landbouw en ons voedselsysteem of er meer van wil weten’. Programma en aanmelden kan via: www.avalon.nl/sfw.html

13 oktober: Vandana Shiva op Festival B over de bodem van je gezondheid 
Op 13 oktober vindt Festival B plaats in De Lawei in Drachten. Festival B laat zien hoe bodem, boeren, bijen en biodiversiteit de basis zijn van onze gezondheid. Én dat een gezonde bodem zorgt voor smaakvol eten, een beter klimaat en een duurzaam voedselsysteem. Het is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over de bodem van je gezondheid en zich energieker, sterker en fitter wil voelen.

Op het programma staan presentaties over voeding en gezondheid en de rol van de bodem o.a. door Vandana Shiva uit India die over de hele wereld pleit voor eerlijker en gezondere voeding, Rineke Dijkinga uit het Groninger Sellingen die een eigen voedingslijn ontwikkelde en boeken over voeding en gezondheid schrijft, Esther Nederhof Lector duurzame voeding en welvaartsziekten hogeschool Van Hall Larenstein, Foodblogger Juglen Zwaan, wijn- en gastronoom expert Peter Klosse, SVH Meesterkok Albert Kooy op wiens principes het landelijke Dutch Cuisine manifest is gebaseerd, filosoof en auteur Michiel Korthals, Green Evelien, bodemdeskundige Theo Mulder en orthomoleculair therapeut Ineke Haisma.

Er vinden workshops plaats, er zijn presentaties van producenten en een markt in alle foyers gericht op voeding en gezondheid. Dagvoorzitters zijn Tjeerd van Bekkum CEO van Culturele Hoofdstad 2018 en Elise van Looijengoed.

Festival B is ook de aanmeerplek van de landelijke voedselkaravaan van Voedsel Anders. Daar wordt gesproken over lokaal en regionaal voedselbeleid en wordt het publiek opgeroepen zijn stem te laten horen. Zo hoopt Festival B ook bij te dragen aan input voor regionaal voedselbeleid.  Festival B vindt plaats in De Lawei in Drachten. Zie voor programma en tickets: www.festivalb.nl

11 oktober: Symposium Symphony of Soils
Voor agrariërs, erfbetreders en iedereen die meer van de bodem wil weten is er op 11 oktober het Symposium Symphony of Soils in het Ecomunity Park in Oosterwolde. Het symposium staat nadrukkelijk stil bij de vragen ‘Wat is een vitale bodem eigenlijk?’ en ‘Hoe kun je de bodem verbeteren?’ Het programma omvat in de ochtend presentaties door Wim van der Putten – Buitengewoon hoogleraar Functionele biodiversiteit aan Wageningen University – Volkert Engelsman – Directeur biologische handelsbedrijf Eosta, tevens nummer 1 Duurzame Top 100 (Trouw) en Jan Huitema – Europarlementariër en melkveehouder. In de middag zijn er praktische bodem-beleef-sessies en workshops. Ter afsluiting vindt de première plaats van de speciaal voor het symposium gecomponeerde ‘Symphony of Soils’ door de 14-koppige brass band van Soli Brass. Het gehele programma is te vinden op: www.hvhl.nl/symphonyofsoils. Aanmelding is gesloten (het symposium zit vol).

10 oktober: Friese Dag van de Duurzaamheid.
Op 10 oktober vinden vele activiteiten plaats in Leeuwarden en heel Fryslân. Waaronder een 6 meter hoog plastic Frisian Trojan Horse gemaakt door studenten dat door de grachten van Leeuwarden vaart en aandacht vraagt voor de plastic problematiek, het Craft your future Symposium en de Craft market. Het hele programma is hier te vinden.

Over de Soil Food Week
Het roer moet om en kan om. Dát is het uitgangspunt van de Soil Food Week. Deskundigen uit de hele wereld buigen zich vanaf 10 oktober, samen met agrariërs en consumenten, over het belang van een gezonde bodem. ,,Bodem is de basis van ons bestaan. Voor ons voedsel, onze gezondheid, de biodiversiteit, waterkwaliteit en het klimaat”, aldus Marlise Vroom namens de organisatie. ,,Het gaat niet goed met de bodem. Het moet anders en het kán anders. Dat laten we zien in de Soil Food Week.”

De Soil Food Week stelt een even belangwekkend als actueel onderwerp centraal: onlangs presenteerde minister Carola Schouten haar landbouwvisie voor de komende jaren. De toekomst, stelde ze, ligt in de kringlooplandbouw, met een cruciale rol voor een gezonde bodem. Het programma van de Soil Food Week sluit hier naadloos op aan.
Zie: www.soilfoodweek.nl

Partners
De Soil Food Week wordt gesteund door onder andere de provincies Fryslân en Groningen, de gemeentes Ooststellingwerf en Smallingerland en de Vereniging Circulair Friesland. De Soil Food Week maakt ook deel uit van de Dutch Agri Food Week en de biodiversiteitsmaand.

Ingrid Zeegers – Programma Directeur Vereniging Circulair Friesland: “De Soil Food Week is een prachtig voorbeeld waar integraal duurzaam naar ons landbouw-, bodem- en voedsel-systeem wordt gekeken. Dat brengt direct nieuwe inzichten, innovaties en samenwerkingen, waarvan er meerdere getoond worden in de Soil Food Week. Ook wat VCF betreft wordt het de eerste, maar zeker niet de laatste editie.”
Johannes Kramer – gedeputeerde Fryslân: ,,Het verbinden van landbouw en natuur blijft voor ons een belangrijk speerpunt. Zo ook voor het Rijk bleek dinsdag uit de Troonrede van de Koning. De transitie naar een meer natuurinclusieve landbouw met een gezonde bodem, vraagt om veel kennisuitwisseling. De Soil Food Week kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren.”

Tjeerd van Bekkum, CEO van Leeuwarden-Fryslân 2018.,,De basis van ons bestaan is voedsel. En het meeste voedsel komt uit de bodem. Het is ontzettend belangrijk dat de Soil Food Week een plek in ons programma heeft gekregen.”

Bron: persbericht Soil Food Week

Terug naar overzicht