Friesland 100% zwerfafvalvrij: samen succesvol tegen afval

“Door krachten te bundelen en samen te werken, kun je meer bereiken. Zeker als mensen zich al betrokken voelen bij hun plaats, regio of provincie”, schrijft Helene van Zutphen (directeur Stichting Nederland Schoon) over ‘Friesland 100% zwerfafvalvrij’. Deze gezamenlijke aanpak voor een 100% zwerfafvalvrij Fryslân bewijst…

Vonketon: online brainstorm over de toekomst na corona

Ondernemers, wetenschappers, burgers, creatievelingen, onderwijsmakers, studenten: zo’n 180 mensen met verschillende achtergronden en expertises ontmoetten elkaar op 14 en 15 mei 2020 digitaal voor de allereerste noordelijke Vonketon. Tijdens een tweedaagse brainstorm dachten zij na over de toekomst ná de coronacrisis.  Corona en de SDGs in regionale context In…

Ikbenbewust maakt bewuster leven bereikbaar en leuk

In de circulaire transitie zijn niet alleen overheden, bedrijven en andere organisaties onmisbaar: ook bij consumenten is een omslag in denken en gedrag nodig. Zij bepalen immers voor een groot deel de populariteit van en dus de vraag naar duurzame en circulaire producten en diensten.  Om burgers in Noord-Nederland op…

Friese Voedselbeging: voor een duurzaam, gezond en houdbaar voedselsysteem

Veel van het voedsel dat op ons bord belandt, heeft daarvoor eerst de halve wereld rondgereisd. Dat is niet duurzaam, maar ook helemaal niet nodig. In Fryslân zelf worden namelijk de mooiste producten verbouwd en geproduceerd. Dat is voedsel dat niet of nauwelijks hoeft te reizen, lekker én voedzaam is. Als…

Nul-op-de-meter blauwdruk voor circulaire brandweerkazernes

Sinds 2014 heeft Veiligheidsregio Fryslân het beheer over al het brandweervastgoed in Fryslân. Hiertoe behoren 65 brandweerkazernes, waarvan een groot deel aan vervanging toe is. In Surhuisterveen (2019) en Harlingen (2020) staan inmiddels fonkelnieuwe, nul-op-de-meter (NOM), gasloze en zo circulair mogelijk gebouwde brandweerkazernes.  Reduce, reuse, recycle Om te voorkomen…

World Food Week in Fryslân

Wat eten we nu eigenlijk elke dag? En waarom? Tijdens de World Food Week (van 14 t/m 20 oktober 2019) in Fryslân gaat het over bewust genieten van eten dat een verschil maakt voor onze gezondheid, het klimaat, de bijen en de boeren. Horecaondernemers, boeren, supermarkten, scholen, burgers, Friese overheden…